A vércsoportok titka

vércsoportok jelentősége – mit befolyásol a vércsoport – vércsoport típusok – vércsoportok kialakulása

Milyen jelentősége van a vércsoportnak?

Ma már elismerik a vércsoportok fontosságát, és úgy tartják, hogy az ember sorsa a vérében van. Vércsoport típusunk a sejtjeink szerkezetének elsődleges meghatározója, ezáltal kihat a teljes emberi szervezetre. A vércsoport ismerete lehet a kulcs az egészséghez, a betegségekhez, a hosszú élethez, valamint a fizikai vitalitáshoz.

Mit befolyásol a vércsoport?

•    Immunreakciókat, betegségekre való fogékonyságot
•    Az anyagcsere tevékenységét, a kalóriák felhasználásának hatékonyságát
•    Emésztést, táplálkozási igényeket
•    Testedzés legmegfelelőbb formáit
•    Energiaszintet
•    Az idegrendszer jelzéseit, stresszre adott válaszreakciókat

Vércsoporttól függő kémiai reakció zajlik le vérünk és az elfogyasztott ételek között. Ha figyelembe vesszük vércsoportunk sajátosságait, akkor egészségesebben élhetünk, elérhetjük az ideális súlyunkat, és lassíthatjuk az öregedés folyamatát.

Ismerje meg vércsoportját, és kövesse a személyre szabott étrendet!>>

Milyen vércsoport típusokat ismerünk?

Azok, akik még sohasem adtak vért, és nem volt még szükségük kórházi beavatkozásra, talán nem is ismerik genetikai örökségüket, vagyis a vércsoportjukat.
Már a fogantatás pillanatában eldől a vércsoport típusunk, melyet két géncsoport (a két szülő génjeinek kombinációja) határoz meg, és végigkísér minket egész életünk során.

Milyen törvényszerűségei vannak a vércsoportok öröklődésének?>>

Az immunrendszer célja és feladat, hogy felismerje a „saját” jellemzőket, és elpusztítsa az „idegen” elemeket. A sejtjeink felületén található kémiai jelölőknek, az úgynevezett antigéneknek (ellenanyagoknak) köszönhetően tud az immunrendszerünk különbséget tenni „barát” és „ellenség” között. Amikor észreveszi az „idegen” antigént, akkor felveszi a „harcot” és antitesteket termel ellene.

Ön ismeri vércsoport típusát? Vércsoport meghatározás otthoni vércsoport teszttel!>>

Hogyan alakultak ki a különböző vércsoportok?

Az egyes vércsoportok az emberiség fejlődésének fordulópontjain jelentek meg. A túlélés érdekében alkalmazkodni kellett ugyanis a megváltozott életkörülményekhez, az éghajlathoz, a betegségekhez, a táplálkozáshoz.

Elsődleges vércsoport típusok:

•    0 (ősi) típus a legrégebbi vércsoport, mely akkor jelent meg, amikor az emberek a tápláléklánc csúcsára kerültek gyűjtögető, vadászó életmód mellett.
•    A (agrár) típus akkor jelent meg, amikor mezőgazdasági jellegű életmódra tértek át az emberek.
•    B (kiegyensúlyozott) típus a vándorlás időszakában jelent meg.
•    AB (modern) típus a legújabb vércsoport, mely az egyes csoportok keveredéseként jött létre. Komplex és változékony vércsoporttípus,  mely magában hordozza az A és a B vércsoport jellegzetességeit is.

Az AB0 vércsoport rendszer:

Minden vércsoport egyedi, sajátos kémiai felépítésű antigénnel rendelkezik a vörösvérsejtek felületén. A vércsoportot az emberi vörösvértestek membránjához kapcsolódó szénhidrát molekulák szerkezeti különbségei határozzák meg. Akiknek a vörösvértestjei csak az egyik vagy csak a másik antigént tartalmazzák, A vagy B vércsoportúak. Mindkét típus megtalálható az AB vércsoportúak vérében, míg a 0-s vércsoportú emberek vérében nincs antigén. A vérplazma pedig tartalmazhat anti-A vagy anti-B antitesteket, esetleg mindkettőt, vagy egyiket sem.
Ha az Ön vércsoportja    Akkor a sejtek felületén megtalálható antigén    Antitest a vérplazmában
A vércsoport    A    Anti-B
B vércsoport    B    Anti-A
AB vércsoport    AB    egyik antigént sem tartalmazza
0 vércsoport    nincs valódi antigén    Anti-A és Anti-B

Rhesus vércsoport rendszer:

A Rhesus (Rh) vércsoport rendszer legfontosabb eleme a D-antigén és a megfelelő anti-D antitest. A D-antigén is a vörösvérsejtek felszínéhez kötött. Akinek van ilyen antigénje az Rh-pozitív, akinek nincs, az Rh-negatív vércsoport típussal rendelkezik.

Van több vércsoport altípus is, de egészségünk és étrendünk szempontjából a legfontosabb információt az AB0 vércsoport rendszer hordozza.
Ön milyen vércsoporttal rendelkezik? Ha még nem tudja, akkor kiderítheti a vércsoport teszt segítségével!>>

Rendeld meg online